5 étel, amely hatással van tested illatára
5 étel(ital), amely megváltoztathatja az ILLATodat!
Ahogy a mondás tartja – az vagy, amit megeszel, nagy igazság- rengeteg módon hatással van ránk az elfogyasztott étel, azon felül, hogy mi őrzi meg egészségünket, esetünkben azzal foglalkozunk az ételek és a parfümök vonatkozásában, hogy milyen módon hat illatunkra bizonyos ételek elfogyasztása!
Sokan rengeteg pénzt költenek arra, hogy illatuk tökéletes legyen, legyen szó parfümökről, dezodorokról, illatos tusfürdőkről, de akár mentolos cukorkákról, rágógumikról.
Az amerikaiak 2004-ben több mint 3,7 milliárd dollárt költöttek rágógumikra és ez csak a rossz lehelet elfedése miatt [forrás: Francella ]. Ezen felül illatszertermékekre sokkal többet!
Tudni kell, hogy bármennyire is próbálkozunk, vannak olyan ételek, amelyek illatától, utóhatásáról egyszerűen nem lehet megszabadulni. Egyesek rossz leheletet okoznak, míg mások meglepőbb módon hatnak illatunkra. Ha ezeket tudod, elkerülheted azon alkalmakkor, amikor fontos, hogy milyen illatod van és így biztos lehetsz benne, hogy nem okoz olyan elfedhetetlen szagot bőröd, ami esetleg kellemetlen helyzetet okozhatna neked!
5./ SPÁRGA
Akár érzed az illatát, akár nem, a spárga büdös vizeletet okoz.
Egyes ételek rossz leheletet okoznak, míg mások úgy tűnik, jóval az elfogyasztásuk után szivárognak ki a pórusainkból. Mint kiderült, a spárga elfogyasztása után a vizelet szagát megváltoztatja, de, hogy ez pontosan hogyan történik, még rejtély. A tudósok kémiai vegyületeket vizsgálva találgatják mi okozza ezt, például az S-metil-tioészterekre és a metántiolra gyanakodnak, de a konkrét tettes azonosítása bonyolult dolog és még nem bizonyított.
Bár még mindig vita folyik arról, hogy a spárga miért ad ilyen jellegzetes illatot a vizeletnek, a kutatók egy dologban konszenzusra jutottak: senki sem immunis, de a genetikának köze van ahhoz, hogy kin érezhető a spárga elfogyasztása után ez a vizeletszag és kin nem. Körülbelül az emberek 60-80 %-nak ugyanis okoz ilyen mellékhatást.
4./ FOKHAGYMA
A fokhagyma nagyszerű módja annak, hogy megbizonyosodj arról, hogy tényleg távol tarts magadtól mindenkit! A vámpírregények, filmek és tévéműsorok végtelennek tűnő áradatának köszönhetően mára a legtöbben tudjuk, hogy a fokhagyma nagyszerű módja annak, hogy távol tartsa a vámpírokat! És ezen felül tényleg a fokhagyma nagyszerű módja annak, hogy gyakorlatilag senki ne hatoljon be személyes teredbe. Akár 72 órán keresztül is érezhető a leheleteden, noha rettentő egészséges érdemes kerülni bizonyos alkalmakor! Amitől a fokhagyma ilyen szagos, az az, hogy egy allicin nevű kénes vegyület olyan erős, amely elnyomja a mentát és bármilyen ízű rágógumit. Ahogy az allicin lebomlik a gyomorban, számos illékony vegyületet bocsátanak ki. Ezek a vegyületek bejutnak a vérbe, és a tüdőbe. Bár a fokhagyma nem a legjobb étel az első randevúkra és a családi eseményekre, csodákat tehet az egészségeddel. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a fokhagyma fokozza a véráramlást, és ennek eredményeként csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.
3./ ALKOHOLOS ITALOK
Egészségedre! ...és a szörnyű leheletedre!
Az alkohol esetében a mennyiségen van a hangsúly! Valószínűleg nem fogják észrevenni egy pohár ital szagát, de ahogy a szám emelkedik, úgy nő az alkohol koncentrációja a vérben... és a ezzel együtt a leheletben. A fokhagymához hasonlóan az alkohol is eljut a vérből a tüdőbe, és egy alkoholszonda simán, de egy orr is szinte azonnal megérzi azt! A mentolos rágógumi vagy cukorkák, de még a szájvíz, fogmosás sem tudja elfedni. Az egyetlen dolog, ami működik, amitől enyhül majd végül érezhetetlen lesz az az idő. Az alkohol más módokon is okozhat rossz leheletet. Először is, az alkoholfogyasztás kiszáradáshoz vezethet, ami ideális környezetet teremt a ro
ssz lehelet mögött meghúzódó baktériumok számára. Másodszor, az alkoholmolekulák hozzá tudnak kötődni a fogak és az íny mentén felhalmozódó lepedékhez, így a már amúgy is rossz lehelet még rosszabb lesz!
2./ HAGYMA
Akárcsak a fokhagyma, a hagyma is jót tesz az egészségünknek. Rostban és jótékony kénvegyületekben gazdagok, úgy tartják, csökkenti a koleszterinszintet, javítja a keringést, és esetleg még a vastagbélrák megelőzésében is segít. Hátránya: a rossz lehelet.
A hagyma az illékony kénvegyületeknek köszönheti azt az elképesztő képességét, hogy magával ragadóan érezhető, amelyek azonnal elpárolognak, amint a levegőbe kerülnek. Ahogy a szervezet megemészti a hagymát, ezek a vegyületek a vérbe, majd a tüdőbe kerülnek. A menta és a fogmosás csak elfedi a hagyma szagát, de sajnos nem szabadulhatunk meg tőle.
A hagyma büdös oldala azonban nem akadályozza meg, hogy élvezzed, ráadásul a magyar konyha alapja, egyben jótékony tulajdonsága sem elhanyagolható vírus és baktériumölő, rostban gazdag stb. A hagyma főzése segít lebontani a hagymában lévő vegyületeket, így kicsit kevésbé van ilyen utóhatása. Érdekesség, hogy az édesebb hagyma kevesebb kéntartalmának köszönhetően kevésbé okoz ilyen hatásokat!
1./ VÖRÖS HÚSOK
Az emésztési folyamat során a vörös húsokban található aminosavak nem bomlanak le teljesen, a maradványokat pedig az izzadságon keresztül kiválasztja a szervezetünk. A maradványok a bőrön található baktériumokkal összekeveredve felerősítik és megváltoztatják a testszagot. Sajnos, ezt nem is nagyon lehet megelőzni, a vörös húsok emésztése ugyanis keményebb munkát igényel a szervezettől, aminek következménye a fokozottabb izzadás. A kellemetlen testszag a hús elfogyasztása után nagyjából két órával jelentkezik, és a hatás akár két héten keresztül is tarthat.
Természetesen itt is, mindent módjával, enni és inni kell, ha szeretnél nem kell kerülni, viszont tudni érdemes, hogy az elfogyasztott ételek és italok bizony valóban hatással vannak testünk működésére, izzadságunk összetételére, amitől változhat illatunk!
blog comments powered by Disqus