Miért fontosak a rossz szagok az illatszerekben?
Az illatszerek egyik paradoxona, hogy egy jó illat létrehozásához szükség van egy kis rossz illatra. Lehet valóban paradoxon, de ahogy mindennek és mindenben van jó és rossz, úgy a parfümökre is igaz, hogy nem csupán kellemes illatok alkotnak egy igazán jó aromát, hanem bizony ahhoz, hogy jó parfüm szülessen kellenek kellemetlen, önmagában kifejezetten büdös összetevők is. Ahogy például az eper kedves illata sem lesz egy parfümben finom, kénes akcentus nélkül. A harmatos fehér virág újrateremtéséhez is kellenek a fura összetevőjű aromák. Dohosság, égett érzetek, rothadó gyümölcsre emlékeztető illatjegyek, csípősség, cibet, pézsma, ezek mind fontos alkotóelemek, fontos illatfokozók, amelyből igaz csak kis mennyiség kell, de fűszert adnak az egyébként finom illatoknak.
Hagyományosan a klasszikus parfümökben az összetevők állati eredetűek voltak – pézsma, cibet és ámbra, de már szintetikus, analóg aromák váltották fel őket, ugyanazt a szerepet töltik be, felmelegítenek egy kompozíciót, és buja karaktert adnak neki.
Az FM021 CHANEL - No.5 - szerű- NŐI PARFÜM - nem lenne csoda, ha a pezsgőszerű aldehidek, a rózsa és a jázmin rétege alatt ott marad a pézsma. Nélküle szintén nem lenne csoda, nem lenne az, ami- maga a parfüm.
Az FM904- OYSHO- N°1- szerű UNISEX PARFÜM sem lenne egy különleges parfüm, ha a kömény izzadtságszagú fűszere nem lenne benne és nem adna ilyen csodálatos illatérzetet.
Az FM334 – HERMES- Terre d' Hermes - szerű FÉRFI PARFÜM mesés csípőssége is olyan szépen érződik az illatban, önmagában szükséges is az illatban. A frissességhez ez a mennyiségű érzet elengedhetetlen.
Az ilyen hatások éppoly emlékezetesek, mint amennyire csábítóak, mert érzékszervi érzékelésünk összetett, és olyan, mintha stimulálnák, erősen befolyásolnának minket. Ilyen érdekes paradoxon az is, hogy vannak akik az érett camembert-et, az érett erős és jellegzetes sajtokat szeretik, – mert valljuk be szeretjük, ha kizökkentenek a komfortzónánkból, pedig az étkezés az egy másfajta érzet, mégis nagyon sok hasonlóság van benne.
A fehér virágok, mint például a jázmin, a tubarózsa és a narancsvirág indolt tartalmaznak, egy olyan anyagot, amely tiszta állapotában egyáltalán nem kellemes. Az éjszakai virágzó növények jellemzően erős szagokat bocsátanak ki, hogy vonzzák a rovarokat, de érdekesség, hogy mi is a bűvöletük alá kerültünk. Bármilyen kísérlet arra, hogy gardéniát vagy tubarózsát készítsenek egy kis indol nélkül is, elvetendő, mert jellegtelen szaga lesz.
Az FM945-REPLICA Matcha Meditation -Maison Martin Margiela- szerű UNISEX ROYAL PARFÜM indol (főleg liliomban, jázminban található meg) nélküle nem lenne bájos, nem tudná bennünk felidézni a fehér virágok virágporos, puha szirmainak textúráját, nem tudna tündérkert illatot biztosítani!
A parfümőr alkotó zsenialitása az összetevők gondos harmóniájában és annak megértésében rejlik, ismernie és tudnia, éreznie kell, hogy mely kombinációk keltik a kívánt érzetet és érintik meg viselőjét érzelmi szinten.
Azért azt leszögezhetjük, hogy jók a rossz szagok az életünkben a fentiek miatt mindenképpen, de azért is, mert ha nem lennének rossz szagok jók sem lehetnének!